Red Star Line Museum viert vijfde verjaardag met feestweekend

22 en 23 september 2018

Het Red Star Line Museum bestaat vijf jaar en heeft meer dan één reden om feest te vieren. Eind september gaan de deuren weer open na een sluitingsperiode voor de vernieuwingswerken aan de loods en aan het laatste deel van de permanente opstelling.  Iedereen is welkom op een gratis feestweekend met onder meer een concert van Jef Neve op het programma. Bovendien opent dan ook de nieuwe expo ‘Thuishaven’ met beklijvende Antwerpse migratieverhalen.

Na de sluitingsperiode in de zomer opent het Red Star Line Museum de deuren weer in het weekend van 22 en 23 september. Iedereen is welkom op een feestweekend vol gratis activiteiten voor jong en oud. In de vernieuwde loods opent meteen ook de expo ‘Thuishaven’. Enkele nazaten van Red Star Line passagiers, zoals de muzikant Irving Berlin, komen dat weekend speciaal naar Antwerpen gereisd en zijn beschikbaar voor interviews (zie de bijlage).

Beeld: ontwerp voor mezzanine, ontwerp: Exponanza, uitvoering: Bruns

Klik op LEES MEER voor meer informatie.

Feestweekend

De piano van muzikant Irving Berlin is één van de topstukken van het museum en is ook de rode draad doorheen het programma van het feestweekend. Irving Berlin vertrok 125 jaar geleden als 5-jarig jongetje met Red Star Line naar Amerika en werd er wereldberoemd met nummers zoals ‘White Christmas’ en ‘God Bless America’.  Wanneer de nazaten, waaronder Berlins kleindochter, de vernieuwde zaal van het museum hebben geopend op vrijdag, zal een pianist het authentieke instrument nieuw leven inblazen met een concert.

Vanaf zaterdag is het museum gratis toegankelijk voor het publiek met onder meer een concert van Jef Neve, een optreden  van The Cream Colored Pony’s, een DJ-set van Tom Barman, een ‘grand piano’ voor kinderen, een pianomarathon, familierondleidingen en uiteraard veel hapjes en drankjes.

Een opgefrist museum
Naast een verjaardagsfeest betekent dat weekend ook de heropening van het museum na de opfrissingswerken in de zomer.

Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur van de stad Antwerpen, licht de opfrissing van het museum  toe: “Het laatste gedeelte van de permanente opstelling, over het thema van de aankomst op Ellis Island, is aangevuld met nieuwe pakkende verhalen en herinneringen van families en nazaten die verzameld zijn in Amerika. Zo voelt de bezoeker dat het verhaal van de Red Star Line passagiers nooit is uitverteld. Daarnaast hebben we ook enkele bouwkundige ingrepen in de historische loods van het museum gedaan om meer ruimte en focus te creëren zodat deze beter geschikt zal zijn voor tijdelijke tentoonstellingen en andere activiteiten.” 

Concreet is in de loods het museumcafé verhuisd naar de nieuw gebouwde mezzanine en is de balie  naar de zijwand geschoven om zo de loods in al zijn ruimtelijkheid optimaal te benutten. Want naast het vertellen van het historisch verhaal van de rederij, wil het museum ook een open en gastvrij huis zijn, door vanuit de collectie in dialoog te treden met de samenleving en een plaats te bieden aan participatieve projecten.

Nieuwe expo ‘Thuishaven’
Het feestweekend betekent ook de start van de tijdelijke tentoonstelling ‘Thuishaven’.  Deze expo  vertelt de verhalen van ingeweken Antwerpenaren en het verblijf van hun eerste vijf jaar in de stad. Of het nu gaat om vluchtelingen, studenten die hier zijn blijven wonen of inwijkelingen uit andere Belgische steden: iedereen die ooit in Antwerpen aankwam,  heeft een verhaal. Met een verhalenbus toerde het museum door de stad om deze Antwerpse verhalen op kaart te laten zetten en getuigenissen te verzamelen. Ambassadeurs zoals Geert Hoste en Fatina Ramos zetten hun schouders mee onder dit project.

Praktisch

Gesloten van 18 juni tot 21 september 2018 - Heropening op 22 september

 

Info nazaten Red Star Line

DOCX - 16 Kb

Karen Moeskops

Directeur Red Star Line Museum, Stad Antwerpen

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt u uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld. Even boeiende als persoonlijke verhalen vergezellen u tijdens de overtocht. Aan de overzijde van de oceaan neemt u afscheid van bekenden.

Met de steun van: het departement Cultuur, Jeugd en Media

Neem contact op met

Montevideostraat 3 2000 Antwerpen

+ 32 3 298 27 70

redstarline@stad.antwerpen.be

redstarline.be