Red Star Line museum geeft met expo over heimwee plek aan nieuwe kunstenaars

Van 18 mei tot 3 september 2023

In het Red Star Line museum loopt vanaf 18 mei de expo ‘Heimwee. Tussen troost en trots.’ 9 kunstenaars met diverse achtergrond brengen kunst rond heimwee, een gevoel dat iedereen kent en in het bijzonder aansluit bij migratie als hoofdthema van het museum. De expo verbindt verschillende partners met bezoekers in een uniek participatief traject.

Het Red Star Line Museum is de plek bij uitstek om heimwee te vieren. Een plek waar een eeuw geleden miljoenen landverhuizers vertrokken met hoop, pijn en dromen in hun koffers. Vandaag vertelt het museum verhalen over migratie vroeger en nu, en daar is onlosmakelijk een gevoel van heimwee aan verbonden.

De nieuwe expo combineert een uniek participatief traject met verschillende deelprojecten: Heimweedozen, een coaching traject voor de kunstenaars, een Samentuin, een theatertour... Zo worden verschillende partners en bezoekers verbonden in de expo en in de stad. Dit thema is dan ook relevanter dan ooit in een stad die meer dan 170 nationaliteiten telt.

Schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud: “Heimwee in de betekenis van ‘verlangen naar de geboortegrond’ dook in onze Nederlandse taal op in 1689: het was dichter Constantijn Huygens die het woord voor het eerst schreef. Met deze nieuwe expo legt het Red Star Line Museum de vele facetten van heimwee bloot: ze prikkelen de zintuigen en laten de bezoeker stilstaan bij wat heimwee precies is. Het participatief museumtraject met 9 jonge kunstenaars gaat in op het universeel verlangen om thuis te komen, een gevoel dat iedereen (her)kent.”

Hedendaagse kunst van 9 kunstenaars met diverse achtergrond

In de expo ‘Heimwee. Tussen troost en trots’ brengen 9 hedendaagse kunstenaars met diverse achtergrond kunst rond het universele gevoel ‘heimwee’. In een participatief traject werken zij rond het gevoel van gemis en een verlangen dat raakt aan thuiskomen.

Foto: Dries Luyten
Foto: Dries Luyten

ARTESHOQ begeleidde de opkomende kunstenaars bij het creëren van hun kunstwerken: Eveline Ebeneser/bumba, Farida El Kaddouri, Gülsah Bayrak, Justine Corrijn, Naïma El Kadi, Natalia Semiachkina, Rocio Forero, Rose-Myrtha Vercammen en Sumaya Chekkali. In unieke Artist&Talks lezingen komen zij aan het woord over hun ervaringen tijdens dit bijzondere traject.

Een uniek participatief project van verbinding

Het Red Star Line Museum vertelt verhalen over migratie van vroeger en nu. Heimwee is een rode draad in migratie en tegelijkertijd een universeel gevoel dat voor iedereen herkenbaar is. Gedurende twee jaar werkte curator Nadia Babazia van het Red Star Line museum samen met mensen in de stad om het gevoel van heimwee tastbaar te maken. Heimweedozen, het ‘Hoorzine’ bij de expo en een Samentuin leggen de vele kanten van het gevoel heimwee bloot.

‘Heimweedozen’ geven plek aan objecten, foto’s, geuren en kleuren om te vertellen over heimweeherinneringen. Het ‘hoorzine’ van kunstenares Annelies Van Hullebusch geeft een blik achter de schermen en maakt verre reizen. ​

Kruiden, smaken en eten roepen vaak herinneringen op aan het thuisland. Het zijn de geuren en kleuren die vaak meereizen van het land van herkomst naar België en hier soms met heimwee doen denken aan 'thuis'. Samen met een groep vrouwen met een migratieachtergrond (verbonden aan SAAMO vzw) en bibliotheek Permeke groeit 'Onze tuin' in de leestuin van bibliotheek Permeke als een groene oase in de stad.

Ook bezoekers doen mee

De expo is ook uitnodiging om zelf met het universeel gevoel van heimwee aan de slag te gaan. Er zijn workshops voor iedereen rond 'heimweedozen' om te reflecteren over heimwee en herinneringen en ook een rijkgevuld aanbod aan familiezondagen. Bezoekers kunnen hun heimweeherinneringen achterlaten in het museum. Want heimwee is een universeel gevoel.

Praktisch

Randprogramma Heimwee

DOCX - 17 Kb

Curatoren Heimwee

DOCX - 21 Kb

De pers is welkom om de tentoonstelling te komen bezoeken en/of een interview aan te vragen. Gelieve hiervoor een afspraak te maken:

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

Over Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt u uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld. Even boeiende als persoonlijke verhalen vergezellen u tijdens de overtocht. Aan de overzijde van de oceaan neemt u afscheid van bekenden.

Met de steun van: het departement Cultuur, Jeugd en Media

Neem contact op met

Montevideostraat 3 2000 Antwerpen

+ 32 3 298 27 70

redstarline@stad.antwerpen.be

redstarline.be