Red Star Line Museum lanceert verhalenbus en kijkt uit naar vijfde verjaardag in september

In september 2018 viert het Red Star Line museum zijn vijfde verjaardag. Met een verhalenbus gaat een team van medewerkers en anderstalige vrijwilligers verhalen verzamelen van ingeweken Antwerpenaren over hun eerste vijf jaar in Antwerpen. De verhalen vormen de kern van de najaarstentoonstelling ‘Thuishaven’. Enkele bekende Antwerpenaren zijn ambassadeur van het project ‘Thuishaven’: cabaretier en theatermaker Geert Hoste, illustratrice Fatinha Ramos, creatieve ondernemer Deepak Mehta, student en reporter op StampMedia Mohamed Barrie en kokkin en restauranthouder Fatima Marzouki.

Schepen Caroline Bastiaens: “Met de expo Thuishaven vieren we de verjaardag van dit museum dat al vijf jaar lang een thuishaven is voor diepmenselijke, universele verhalen over migratie. We verankeren hier nieuwe verhalen die door de verhalenbus verzameld worden, samen met onze ambassadeurs en samen met onze anderstalige vrijwilligers. We verankeren ze in dit museum, al die verhalen van vandaag voor de generaties van morgen.”

In de zomerperiode sluit het museum even zijn deuren om aanpassingen uit te voeren aan de permanente opstelling en om de loods nog beter geschikt te maken voor tijdelijke tentoonstellingen en andere activiteiten. Het museum heropent in september met een feestweekend dat ook de start betekent van de expo ‘Thuishaven’.

‘Thuishaven’ zet Antwerpse verhalen op de kaart

Vanaf 3 februari rijdt de verhalenbus van het Red Star Line Museum rond in Antwerpen om verhalen te verzamelen van ‘nieuwe’ Antwerpenaren over hun eerste vijf jaar in de stad. Of het nu gaat om mensen met een vluchtelingenverleden, studenten die hier zijn blijven wonen of inwijkelingen uit andere Belgische steden: iedereen mag zijn verhaal delen. Hoe beleefde men deze periode? Welke plekken hebben een speciale betekenis? Welke zijn verbonden met vreugde, heimwee, hoop, gemis, een thuisgevoel … ?

Mensen kunnen hun verhaal zelf tekenen, schrijven, schetsen of op een andere creatieve manier tot uiting brengen op een kaart. De verhalen worden opgenomen in de Red Star Line-collectie en de kaarten worden gevouwen tot bootjes om dan deel uit maken van de expo ‘Thuishaven’ in het museum.

Elk gevouwen bootje draagt een unieke lading en een pakkend persoonlijk verhaal met zich mee. Het Red Star Line Museum wordt zo de ankerplaats van alle verzamelde getuigenissen, waarvan enkele ook op foto en video zullen worden bewaard en getoond. Antwerpen mag zich niet alleen een wereldhaven noemen, maar mag ook de titel van thuishaven dragen: een plek waar iedereen een thuis kan creëren.

Enkele bekende ‘nieuwe’ Antwerpenaren zetten als ambassadeur mee hun schouders onder dit project en vertellen over hun Antwerpen: cabaretier en theatermaker Geert Hoste, illustratrice Fatinha Ramos, creatieve ondernemer Deepak Mehta, student en reporter op StampMedia Mohamed Barrie en kokkin en restauranthouder Fatima Marzouki.

De verhalenbus trekt naar pleintjes, markten, scholen, buurtfeesten en andere evenementen, soms  met een ambassadeur aan boord.

Productiehuis Danse La Pluie verzorgt de scenografie van de tijdelijke tentoonstelling. Visueel zetten zij in op de symboliek van schepen, haven, lading …  De tentoonstelling ‘Thuishaven’ loopt in de museumloods van 21 september tot en met 21 oktober.

De mooiste verhalen worden gebundeld in een unieke publicatie,  vormgegeven door Dooreman.

redstarline.be/thuishaven 

‘Thuis in het Red Star Line Museum’ 

De verhalenbus past in een ruimer project ‘Thuis in het Red Star Line Museum’ waarin anderstaligen actief betrokken worden en zo een taaloefenplek Nederlands krijgen. Jaarlijks bezoeken 3000 cursisten ‘Nederlands en Inburgering’ het museum in het kader van hun lessen. Voor hen is het bezoek een persoonlijke verrijking, een moment van erkenning van de pijn van migratie en een startpunt om verbinding te maken met Antwerpen en hun nieuwe leven hier. Het museum is een plek van dialoog, uitwisseling en een kans om Nederlands te oefenen. Daarom gaan ze mee op pad met de verhalenbus om verhalen te verzamelen.

Het museum ontvangt voor ‘Thuis in het Red Star Line Museum’ bijkomende subsidies van de Vlaamse overheid. Het project gebeurt in samenwerking met tal van partners (o.a. Atlas, FMDO, tafels van vrede, Samenlevingsopbouw en Vormingplus)
Meer informatie: http://www.integratie-inburgering.be/nederlands-oefenen-projectoproep

De verhalenbustournee

De verhalenbus van het Red Star Line Museum is onder meer te vinden op:

 1. 3 februari: Winters Geluk, Sint-Paulusplaats Antwerpen
 2. 10 februari: Azië in Antwerpen, Waagnatie Expo & Events, Rijnkaai Antwerpen
 3. 9 maart: Inburgeringsfeest Atlasgebouw, Carnotstraat Antwerpen
 4. 21 maart: Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie - Samenlevingsopbouw Antwerpen, Het Oude Badhuis, Stuivenbergplein Antwerpen
 5. 22 april: Erfgoeddag aan het Red Star Line Museum, Rijnkaai Antwerpen
 6. 27 april: Gastvrij Antwerpen, Madame Fortuna, Sergeyselsstraat Borgerhout
 7. 28 april: Gastvrij Antwerpen, De Roma, Turnhoutsebaan Borgerhout
 8. 13 mei: The Sound of Cultures, IVCA  Antwerpen
 9. 20 mei: Strip- en boekenplein, Bibliotheek Permeke, De Coninckplein Antwerpen

De verhalenbus zal ook nog halt houden aan het Centraal Station, de Vogelenmarkt en aan Park Spoor Noord op nog nader te bepalen dagen.

De verhalenbus gaat ook op aanvraag naar bedrijven, organisaties en evenementen. Meer info en aanvragen via celine.joris@stad.antwerpen.be

De volledige lijst van locaties en data is te vinden op redstarline.be/verhalenbus

 

Praktisch

Thuishaven

 • Gratis expo in de Loods van het Red Star Line Museum

 • Van 21 september tot en met 21 oktober 2018

 • De volledige lijst van locaties en data van de verhalenbusis is te vinden op redstarline.be/verhalenbus

Red Star Line Museum
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen
tel. 03 298 27 70

Open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur

redstarline@stad.antwerpen.be
redstarline.be

Beeldmateriaal beschikbaar via: http://pers.redstarline.be/media

 

Bijlage 1: De Thuishavenambassadeurs

DOCX - 63 Kb

Bijlage 2: Een nieuwe scenografie, sluiting en feestelijke heropening in 2018

DOCX - 56 Kb

Bijlage 3: Lopende en komende expo’s

DOCX - 55 Kb

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed , Stad Antwerpen

Over Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt u uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld. Even boeiende als persoonlijke verhalen vergezellen u tijdens de overtocht. Aan de overzijde van de oceaan neemt u afscheid van bekenden.

Met de steun van: het departement Cultuur, Jeugd en Media

Neem contact op met

Montevideostraat 3 2000 Antwerpen

+ 32 3 298 27 70

redstarline@stad.antwerpen.be

redstarline.be