Opnieuw erkenning voor het Antwerpse Red Star Line Museum

Red Star Line Museum krijgt Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed

Het Antwerpse Red Star Line Museum heeft vandaag de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed gekregen tijdens het Groot Onderhoud, de jaarlijkse hoogmis van de museum- en erfgoedsector. Het voltallige museumteam mocht een exemplaar van het bronzen beeldje ‘La Ultima Isla’ van Philip Aguirre in ontvangst nemen uit handen van minister van cultuur Sven Gatz. Aan de Cultuurprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Het Red Star Line Museum ontving in 2015 het kwaliteitslabel als erkend museum, waarmee de Vlaamse Gemeenschap de kwaliteitsvolle werking van het museum erkent. Het museum werd eerder al bekroond met de publieksprijs Museumprijs 2014 en een eervolle vermelding tijdens de European Museum of the Year Award in 2015.

Vandaag krijgt het Red Star Line Museum de erkenning van de collega’s uit de cultureel erfgoedsector. De jury was van oordeel dat de exemplarische werking en de innovatieve aanpak nogmaals in de bloemetjes mogen worden gezet.

Afscheidnemend directeur Luc Verheyen is blij met deze erkenning van de collega’s: “Dat de meeste bezoekers van het museum genieten of erdoor geraakt worden, dat merken we dagelijks. Maar dit is applaus van onze collega’s in de museum- en erfgoedsector. En dat is toch een extra hart onder de riem voor de verdere uitbouw van de museumwerking.”

Het Red Star Line Museum zal de geldprijs inzetten in het opleiden van veldwerkers in “oral history- en interviewtechnieken”. Vanaf 2017 wil het Red Star Line Museum zijn collectie migratieverhalen uitbreiden met diepte-interviews van nieuwe Vlamingen die de afgelopen 70 jaar als kind op de vlucht naar België zijn gekomen. De interviews zullen worden afgenomen door mensen uit deze gemeenschappen zelf.

"Dit museum gaat over ons allemaal”, zegt schepen voor cultuur Philip Heylen. "Het gaat over die universele droom die van ons mensen maakt; de droom van een beter bestaan, voor onszelf en voor onze nabestaanden. Daarom zijn mensen altijd onderweg geweest en zullen ze dat ook altijd zijn. Allemaal zijn we wel ergens voor op de vlucht, ergens naar op zoek. Allemaal zitten we in hetzelfde schuitje. Dat is wat dit prachtige museum vertelt. En die inzichten reizen mee met de bezoekers. Het Red Star Line Museum heeft een groot maatschappelijk belang en relevantie, zeker in het licht van de actualiteit. Deze prijs is daar een bevestiging van. En daar zijn we uiteraard enorm fier op."

Cruise Away

Vrijdag opent in het Red Star Line Museum de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Cruise Away, over een minder bekende activiteit van de Red Star Line-rederij: de cruises. Een expo, een boek en een originele amateurfilm van een cruise op de Belgenland in 1927-1928 brengen deze luisterrijke periode terug tot leven.

Meer informatie op de perspreview op woensdag 12 oktober om 11 uur in het Red Star Line Museum en via https://pers.redstarline.be/#

Communiqué de Presse Prix Flamand de la Culture

PDF - 356 Kb

Motivering jury

DOCX - 16 Kb

Persbericht Vlaamse Cultuurprijs Cultureel Roerend Erfgoed

PDF - 176 Kb

Press release Flemish Cultural Prize Cultural Heritage

PDF - 77 Kb

Luc Verheyen

Directeur Red Star Line Museum, Stad Antwerpen

Nadia De Vree

perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt u uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld. Even boeiende als persoonlijke verhalen vergezellen u tijdens de overtocht. Aan de overzijde van de oceaan neemt u afscheid van bekenden.

Met de steun van: het departement Cultuur, Jeugd en Media

Neem contact op met

Montevideostraat 3 2000 Antwerpen

+ 32 3 298 27 70

redstarline@stad.antwerpen.be

redstarline.be