Landelijke erkenning voor Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum is trots te melden dat het onlangs zijn landelijke erkenning heeft ontvangen. De expo Thuishaven, die zondag feestelijk wordt afgesloten, is een voorbeeld van de sterke participatieve aanpak waarvoor het museum de erkenning mocht ontvangen.

Op vrijdag 28 september 2018 ontving het Red Star Line Museum, dat net zijn vijfde verjaardag vierde, zijn landelijke erkenning. Dit gebeurde mede dankzij de sterke participatieve en co-creatieve aanpak doorheen de ganse museumwerking en de uitbreiding van de collectie met hedendaagse migratieverhalen. De commissie noemde het museum ook een voorbeeld voor de sector wat betreft het bereiken van mensen met migratie-achtergrond.  

Deze manier van werken komt tot uiting in verschillende projecten, waarvan de expo Thuishaven en het veldwerkersproject mooie voorbeelden zijn. Van 21 september tot en met 21 oktober werden de bezoekers in de expo ‘Thuishaven’ ondergedompeld in de verhalen van 700 ‘nieuwe Antwerpenaren’ en hoe zij hun eerste vijf jaar in Antwerpen beleefden.  De expo was het resultaat van een participatief project dat ook inzette op het actief creëren van taaloefenkansen.

Einde van de expo Thuishaven

Het einde van de expo Thuishaven is dan ook het uitgelezen moment om deze erkenning te vieren en de deelnemers van deze projecten in de bloemetjes te zetten. Iedereen is van harte welkom op zondag 21 oktober om 14 uur.

De verhalen en kaarten worden bewaard voor de volgende generaties en krijgen een plek in de collectie van het museum. Het museum kon deze tijdelijke tentoonstelling en uitbreiding van zijn collectie enkel realiseren dankzij de schenkers van hun verhalen. Daarom wil het museum hen graag bedanken en samen met hen de expo afsluiten.

Een deel van de expo, de documentaire en het boek, vormgegeven door Gert Dooreman, zullen bovendien nog te zien zijn van 5 november 2018 tot eind februari 2019 in Atlas, integratie en inburgering Antwerpen, en van 15 november tot 23 december in Bibliotheek Permeke.

Programma zondag 21 oktober

14 uur   Een laatste bezoek aan de expo Thuishaven.

15 uur   Welkom en bedanking door Karen Moeskops, museumdirecteur.

Kort woordje over de lopende projecten.

Een hapje en een drankje en live muziek.

16 uur   Symbolische afbraak van de expo Thuishaven.

 

Voor de pers: gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via  nadia.devree@stad.antwerpen.be

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Over Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt u uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld. Even boeiende als persoonlijke verhalen vergezellen u tijdens de overtocht. Aan de overzijde van de oceaan neemt u afscheid van bekenden.

Met de steun van: het departement Cultuur, Jeugd en Media

Neem contact op met

Montevideostraat 3 2000 Antwerpen

+ 32 3 298 27 70

redstarline@stad.antwerpen.be

redstarline.be