Higher Ground. Op de vlucht voor het water. Een foto-expo van Carl De Keyzer

Vanaf 31 oktober in het Red Star Line Museum

Op 31 oktober 2018 opent de fototentoonstelling ‘Higher Ground’ in het Red Star Line Museum in Antwerpen. De expo zet een denkbeeldige toekomst neer waarin we allemaal moeten migreren naar hoger geleden gebieden door de stijgende zeespiegel. De pakkende beelden van de Belgische - en internationaal bekende - Magnum-fotograaf Carl De Keyzer komen extra tot hun recht in de vernieuwde loods van het museum. Het is de eerste keer dat de expo in Vlaanderen getoond wordt.

‘Higher Ground’ is de opvolger van een eerdere fotoreeks ‘Moments before the flood’, dat een beeld geeft van de kuststreken die door de opwarming van de aarde zullen overstromen. Met deze expo gaat De Keyzer een stap verder. In een ingebeelde toekomst heeft de mensheid zich teruggetrokken naar het hooggebergte om te ontkomen aan het stijgende zeeniveau. De foto’s tonen het dagelijkse bestaan van de mensen die hun toevlucht in de bergen moeten zoeken. De schoonheid van zijn beelden staat in schril contrast met het onderliggende verhaal van deze nieuwe vluchtelingen. Carl De Keyzer ging voor ‘Higher Ground’ op zoek naar plekken in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. 

In 2006, wanneer De Keyzer begon te werken aan zijn project ‘Moments before the flood’, stond een groot deel van de wereld nog sceptisch tegenover de klimaatverandering. Maar de tijden zijn veranderd. Nu is het merendeel van de mensen overtuigd van de verregaande implicaties van de opwarming van de aarde. De reeks nodigt dan ook uit om te reflecteren over klimaatverandering als één van grote toekomstige migratieredenen. Tegelijk is de tocht naar hoger gebied een universeel symbool voor het menselijke streven naar verlossing en vervulling.

Een fototentoonstelling in het Red Star Line Museum

Het is de eerste maal dat de expo ‘Higher Ground’ in Vlaanderen te zien is en het Red Star Line Museum is daarvoor een hele logische locatie. Op het einde van de 19e en in het begin van de 20e eeuw kwamen miljoenen mensen langs de gebouwen van het museum, op weg naar de Verenigde Staten en op zoek naar een beter leven. De historische locatie geeft de krachtige foto’s van Carl De Keyzer een extra lading.  

Vluchten voor het klimaat

Naast de gratis expo in de vernieuwde Loods, werkte het museum ook een activiteitenaanbod  voor jong en oud  uit rond het thema van klimaatverandering.

  • Leerlingen vanaf de 3e graad lager onderwijs kunnen vanaf 31 oktober een interactieve rondleiding en een workshop volgen die dieper ingaat op de verschillende redenen om te migreren.
  • In de workshop ‘Jonge filosofen’ neemt docente filosofie Lies Pycke de kinderen mee in hun eigen hoofd en zoekt met hen naar antwoorden op vragen die zij zich stellen.
  • In ‘Studio Docu’, een driedaags filmkamp voor jongeren tussen 8 en 12 jaar, worden zij zelf reporter en gaan op onderzoek uit.
  • ‘People on the move’ inspireerde al verschillende filmmakers. Het Red Star Line Museum vertoont 4 films die aansluiten bij het thema. Na vertoning wordt er nagepraat met de aanwezigen.

Woensdag 21 november 2018: The Road

Zondag 25 november 2018: Altiplano

Woensdag 23 januari 2019: Grapes of Wrath

Zondag 27 januari 2019: Beasts of the Southern Wild

Op voorhand inschrijven is gewenst. 

Meer info op https://www.redstarline.be/nl/klimaatverandering

 

Carl De Keyzer

Carl De Keyzer werd in 1958 geboren in Kortrijk en is freelance fotograaf sinds 1982. Hij was mede-oprichter van de fotogallerij ‘XYZ-Photography’ en doceerde aan hogescholen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent.  Sinds 1994 is hij lid van het internationaal gerenommeerde fotoagentschap MAGNUM.

Hij sleepte al heel wat prijzen in de wacht en stelt zijn werk regelmatig tentoon in binnen- en buitenland. Musea zoals het Paul Getty Museum (USA), het Victoria and Albert Museum (UK), la Bibliothèque Nationale de Paris en het ICP in New York hebben werken van Carl De Keyzer in hun collectie.

Praktisch

‘Higher Ground. Vluchten voor het water’, een tijdelijke fototentoonstelling in de Loods van het Red Star Line Museum, van 31 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019.
Gratis toegang

redstarline.be/higherground

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Over Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt u uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld. Even boeiende als persoonlijke verhalen vergezellen u tijdens de overtocht. Aan de overzijde van de oceaan neemt u afscheid van bekenden.

Met de steun van: het departement Cultuur, Jeugd en Media

Neem contact op met

Montevideostraat 3 2000 Antwerpen

+ 32 3 298 27 70

redstarline@stad.antwerpen.be

redstarline.be