Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots

Red Star Line Museum van 5 oktober 2017 tot 15 april 2018

Dit najaar dompelt het Red Star Line Museum de bezoekers onder in het thema van Belgische migratie naar Argentinië en belicht de aspecten ‘afkomst’ en ‘herinneringen’. In de tijdelijke expo Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots maken ze kennis met zes Argentijnen die hun Belgische afkomst koesteren en het migratieverhaal van hun familie levend houden. Elk op hun eigen manier vertellen ze boeiende verhalen over wat ze meekregen van de generaties voor hen.

Met de geschiedenis van de Belgische migranten in Argentinië vertelt het museum een minder bekend verhaal over migratie. Het Red Star Line Museum staat bekend om de twee miljoen passagiers die met stoomschepen de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika maakten. Maar naast de Verenigde Staten en Canada was ook Argentinië in de 19de en 20ste eeuw populair bij Europese migranten. 

Tussen 1857 en 1924 trok Argentinië zo’n 24 000 Belgische landverhuizers aan. De tentoonstelling Een Beetje Belg. Zes Argentijnen over hun roots neemt de bezoekers mee naar Vlaamse boerenkolonies op de eindeloze Argentijnse vlaktes van de jaren 1880. Ze bezoeken een Belgische katoenfabriek nabij Buenos Aires en luisteren naar de verhalen van Belgen die na de Tweede Wereldoorlog vertrokken.

Tegelijk haalt deze tentoonstelling universele vragen rond afkomst en herinneringen aan. Wat weten deze zes Argentijnen nog over hun familiegeschiedenis? En wat doen zij om herinneringen aan hun vaderland, of dat van hun voorouders, in leven te houden? Wat doet migratie met de identiteit van verschillende generaties?

Op zoek naar antwoorden reizen bezoekers met een hoofdtelefoon door een landschap van film, foto’s en pakkende verhalen. Gaby Lencina Den Dauw neemt ze mee naar een afgelegen stadje op het Argentijnse platteland en toont haar museumzaal over België. Jorgelina Hazebrouck maakt Vlaamse stoverij klaar. Sergio Naessens is voor zijn doctoraatsonderzoek op zoek naar migratieverhalen van Belgen in het noorden van Argentinië. 

Praktisch

•             Gratis expo in de Loods van het Red Star Line Museum

•             Van 5 oktober 2017 tot en met 15 april 2018

Openingsuren

Dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur

Scenografie

PDF - 569 Kb

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed , Stad Antwerpen

Over Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt u uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld. Even boeiende als persoonlijke verhalen vergezellen u tijdens de overtocht. Aan de overzijde van de oceaan neemt u afscheid van bekenden.

Met de steun van: het departement Cultuur, Jeugd en Media

Neem contact op met

Montevideostraat 3 2000 Antwerpen

+ 32 3 298 27 70

redstarline@stad.antwerpen.be

redstarline.be