Destination Sweetheart: Liefdesmigratie in het Red Star Line Museum

Expo vanaf 25 september 2020 - verlengd tot 26 september 2021

Op 25 september pakt het Red Star Line Museum uit met een ontroerende en spraakmakende expo over liefdesmigratie: ‘Destination Sweetheart’. Liefdesmigranten laten hun thuis, familie en vrienden achter om een nieuwe toekomst uit te bouwen met die ene persoon. Brieven, interviews en persoonlijke objecten nemen de bezoeker mee in hartverwarmende en soms confronterende verhalen van de Red Star Line-periode tot vandaag.

"'Destination Sweetheart’ volgt een handvol liefdesmigranten van vroeger tot nu en plaatst ze in hun historische context." zegt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud."Aan de hand van interviews, foto’s, brieven en persoonlijke voorwerpen komen de migratieverhalen tot leven in al hun vormen en verscheidenheid. Ze laten zien wat het betekent om alles achter te laten voor een nieuwe liefde, wat soms ook samengaat met het vooruitzicht op een beter leven."

Of het nu gaat over verhuizen naar een Erasmuslief, een toevallige ontmoeting op reis die iets meer wordt, of een voorgesteld huwelijk met iemand uit het thuisland, liefdesmigratie heeft veel gezichten. ‘Destination Sweetheart’ onderzoekt wat het betekent om ver te gaan voor de liefde.

Liefdesmigratie en gezinshereniging zijn de laatste vijftig jaar de belangrijkste redenen voor legale migratie naar België. Internet, goedkope vliegtuigtickets, toerisme en buitenlandse studies spelen een belangrijke rol. Anderzijds is er steeds meer controle op schijnhuwelijken, en dus de echtheid van relaties. De pakkende installatie ‘Between us and everybody else’ van kunstenaars Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky Snauwaert stelt vragen over privacy, intimiteit, het huwelijk en de staat.

Publicatie
De tentoonstelling wordt vereeuwigd in een boek, uitgegeven door Davidsfonds uitgeverij. Het bundelt de verhalen en getuigenissen van mensen die alles op het spel hebben gezet voor de liefde. Vaak zijn het ervaringen waarbij het geluk van de liefde hand in hand gaat met gemis en vervreemding.

‘Destination Sweetheart’ is een boeiend en verrassend, soms ontroerend en dan weer schokkend, maar altijd meeslepend boek. Het is rijk geïllustreerd met foto’s en memorabilia uit de familiearchieven van de getuigen.

Praktisch

  • Van 25 september 2020 tot 26 september 2021
  • Tentoonstelling in De Loods van het Red Star Line Museum
  • Voor tarieven en reservaties: www.redstarline.be

    Voor de pers: de pers is welkom en interviews zijn mogelijk op aanvraag via [email protected]

Foto: Red Star Line Museum

Enkele verhalen uit de expo

DOCX - 1.0 Mb

Between us and everybody else

DOCX - 20 Kb

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

Over Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt u uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld. Even boeiende als persoonlijke verhalen vergezellen u tijdens de overtocht. Aan de overzijde van de oceaan neemt u afscheid van bekenden.

Met de steun van: het departement Cultuur, Jeugd en Media

Neem contact op met

Montevideostraat 3 2000 Antwerpen

+ 32 3 298 27 70

[email protected]

redstarline.be