Breeze 2017 brengt 'dome' van Róza El-Hassan naar Red Star Line Museum

Van 10 mei tot 17 september 2017

Het Red Star Line Museum verwelkomt dit voorjaar de Hongaars-Syrische kunstenares Róza El-Hassan met haar kunstinstallatie Breeze 2017. Ze zal een ‘dome’ bouwen in de Loods van het museum. Breeze 2017 betekent ook de aftrap van het ‘Veldwerkers’-project. Binnen en buiten de muren van het museum zullen veldwerkers actief hedendaagse verhalen verzamelen van mensen die gemigreerd zijn naar Antwerpen.

De kunstinstallatie van Róza El-Hassan is een zoektocht naar antwoorden op praktische en existentiële vragen over migratie, thuiskomen en thuishoren. Voor het Red Star Line Museum gaat ze, gebaseerd op traditionele Syrische woningen, een ‘dome’ bouwen die zowel praktisch als symbolisch functioneert als een toevluchtsoord. De ’dome’, omringd met tekeningen en sculpturen, zal in het midden van een gekleurde tuin staan, die een echte schuilplaats representeert.  Het geheel heeft een kosmologische ronde vorm met in het midden de ‘dome’, zoals de zon te midden van planeten. Met deze installatie wil El-Hassan het publiek aan het denken zetten over migratie.

Voor de pers

Vanaf deze week installeert Róza El-Hassan de ‘dome’ voor Breeze 2017 in het Red Star Line Museum. De opening is voorzien op 9 mei om 19.30 uur. De pers is welkom om een kijkje te komen nemen, graag aanmelden via nadia.devree@stad.antwerpen.be

Veldwerkers

Gelijklopend met Breeze 2017 lanceert het Red Star Line Museum het project ‘Veldwerkers’. Het museum wil haar collectie over landverhuizers uitbreiden en actualiseren met meer recente levensverhalen en migratie-erfgoed. Daarom gaat het museum op zoek naar bereidwillige helpers die ondergedompeld zijn in onze diverse samenleving om verhalen te verzamelen van mensen die naar Antwerpen zijn gemigreerd.

Na een intensieve opleiding over mondelinge geschiedenis en erfgoedzorg, zullen de ‘veldwerkers’ op pad gaan. De eerste verhalen zullen gaan over het thema ‘kindvluchteling’. Heel wat verhalen in het museum gaan over kinderen, die aan het begin van de twintigste eeuw armoede, discriminatie en geweld ontvluchtten. Ook na de Tweede Wereldoorlog  kwamen talloze gezinnen naar België omdat de situatie in hun thuisland onhoudbaar werd. Vandaag zijn wereldwijd meer dan de helft van de vluchtelingen kinderen. Hun hedendaagse verhalen zijn het erfgoed van morgen.  

Over Róza El-Hassan

Róza El-Hassan is afkomstig uit Boedapest en kreeg al vroeg erkenning met “Stretched Objects”, haar tekeningen en haar conceptueel werk. Intussen is ze uitgegroeid tot een kunstenares met een sterk sociaal engagement die lezingen en performances geeft en figuratieve beeldhouwwerken maakt.

Ze is getuige geweest van verschillende menselijke rampen en heeft zowel mét als vóór zeer kwetsbare mensen gewerkt zoals Syrische vluchtelingen en Hongaarse Roma-gemeenschappen. Ze lanceerde bemiddelingsprojecten tijdens de oorlog in de Balkan en bracht de eeuwenoude ambachten en technieken van bedreigde volkeren terug tot leven om de culturele en menselijke waarden te redden (net daar waar ze erg nodig zijn). Sinds 2001 is ze lid van de van Joods-Arabische vredesbeweging en neemt ze vaak het initiatief in bemiddelingen door middel van lezingen, optredens en acties.

Het sociaal engagement van haar werk als een objectkunstenares is cruciaal. Haar figuratieve objecten creëren een sterke individuele taal en ruimtelijke aanwezigheid. Sinds 2011 bouwt ze ecologische shelters en gebouwen die zijn opgebouwd met adobe. 

Praktisch

  • Breeze 2017
  • 10.05.2017 – 17.09.2017
  • Gratis
  • Openingsuren : Dinsdag – Zondag: van 10 tot 17 uur, open op Pinkstermaandag, gesloten op maandagen, 1 januari, 1 mei, Hemelvaart, 1 november en 25 december.

Nadia De Vree

perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt u uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld. Even boeiende als persoonlijke verhalen vergezellen u tijdens de overtocht. Aan de overzijde van de oceaan neemt u afscheid van bekenden.

Met de steun van: het departement Cultuur, Jeugd en Media

Neem contact op met

Montevideostraat 3 2000 Antwerpen

+ 32 3 298 27 70

redstarline@stad.antwerpen.be

redstarline.be