Ali's Boat

Sadik Kwaish Alfraji in het Red Star Line Museum - Van 28 april tot 28 augustus 2016

Vanaf 28 april loopt in de Loods van het Red Star Line Museum de tentoonstelling Ali’s Boat van de Iraaks-Nederlandse kunstenaar Sadik Kwaish Alfraji. Ali’s Boat geeft een persoonlijke en hedendaagse invulling van het verhaal van miljoenen mensen: de droom om elders een nieuw bestaan op te bouwen.

In 2009 kreeg de Iraaks-Nederlandse kunstenaar Sadik Kwaish Alfraji op reis in Bagdad een envelop van zijn elfjarige neefje Ali. Hij moest beloven dat hij hem pas zou openen als hij terug in Nederland was. In de envelop zat een brief met een tekening van een boot en één eenvoudige zin: “Ik hoop dat mijn boot mij naar jou brengt.”

Voor Alfraji werd de brief van zijn neefje de start voor een persoonlijke reflectie op het thema van het vertrek.Het resultaat is Ali’s Boat, een reeks werken waarin de kunstenaar Ali’s droom om te ontsnappen uit Bagdad verweeft met zijn eigen onvermogen om terug te keren naar het land dat hij twintig jaar geleden ontvluchtte.

De boot wordt zo symbool voor de verbeelding, een manier om de realiteit te ontsnappen, ook al is het maar tijdelijk. “Het maakt niet uit waar je woont of wat je hebt. Iedereen probeert wel iets te ontvluchten. De boot van Ali is ook mijn boot en jouw boot. Ieder mens heeft zijn boot.”

Centraal in de tentoonstelling staat een animatiefilm, omgeven door een Iraakse visserssloep, een reeks houtskooltekeningen, video’s en de originele brief van Ali.

Tweeluik

Ali’s Boat is het eerste deel van het tweeluik A Boat and an Abode, waarin het Red Star Line Museum samen met curator Niels Van Tomme en twee hedendaagse kunstenaars de droom van miljoenen mensen dieper wil onderzoeken. Het tweede deel opent in het voorjaar van 2017. De Syrisch-Hongaarse kunstenares Róza El-Hassan verbeeldt daarin de droom om ergens opnieuw te starten en het verlangen naar een onderkomen, al is dat maar tijdelijk.

Over de kunstenaar

Sadik Kwaish Alfraji werd in 1960 in Bagdad (Irak) geboren. Twintig jaar geleden vluchtte hij naar Nederland. Sindsdien woont en werkt hij in Amersfoort. In houtskooltekeningen, schilderijen, video’s en installaties onderzoekt hij wat hij ‘het probleem van het bestaan’ noemt. De kunstwerken van Alfraji zijn ondergebracht in tal van private en openbare collecties over de hele wereld, waaronder het British Museum, het National Museum of Modern Art in Baghdad, de National Gallery of Fine Arts in Amman en het Museum of Fine Arts in Houston.

“Alsof mijn neefje hoopte dat die brief, als hij op het juiste moment op de juiste plaats werd opengedaan, hetzelfde effect zou hebben als ‘Abracadabra’ of ‘Sesam, open u’.”

Sadik Kwaish Alfraji

Praktisch

 • Ali’s Boat - Sadik Kwaish Alfraji

 • gratis van 28 april tot 28 augustus 2016

 • Red Star Line Museum

  Montevideostraat 3

  2000 Antwerpen openingsuren: van dinsdag  tot zondag van 10 tot 17 uur

Extra’s

 • op 3 mei om 20 uur

  Sadik Kwaish Alfraji, Niels Van Tomme en Luc Verheyen praten samen met het publiek over Ali’s Boat, het Red Star Line Museum en de droom om ergens anders opnieuw te starten.

 • Engels gesproken

 

 • Rondleiding door de kunstenaar

 • Op 4 en 18 juni om 11 uur

  Rondleiding in de tentoonstelling samen met Sadik Kwaish Alfraji en Niels Van Tomme.

 • Nederlands en Engels gesproken

   

 • De activiteiten zijn gratis

 • Inschrijven kan via www.redstarline.be/alisboat

 

Sadik_Ali_s-Boat-Statement.doc

DOC - 23 Kb

Over Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum nodigt u uit op een bewogen reis in het voetspoor van de landverhuizers. Maak kennis met de passagiers en vergezel hen op hun trip vanuit hun geboortedorp naar havenstad Antwerpen. Aan de kade wachten de oceaanstomers van Red Star Line met bestemming nieuwe wereld. Even boeiende als persoonlijke verhalen vergezellen u tijdens de overtocht. Aan de overzijde van de oceaan neemt u afscheid van bekenden.

Met de steun van: het departement Cultuur, Jeugd en Media

Neem contact op met

Montevideostraat 3 2000 Antwerpen

+ 32 3 298 27 70

redstarline@stad.antwerpen.be

redstarline.be